Graficul prezentat surprinde evolutia ritmului de crestere a creditelor acordate populatiei, credite de consum vs. credite pentru locuinte, la nivel national, in intervalul 2009-2019. Analiza bazata pe date communicate BNR la incheierea trimestrului III al fiecarui an.

In perioada imediat urmatoare a crizei economice din 2008, atat creditele pentru consum cat si creditele pentru locuinte, au  inregistrat o descrestere semnificativa.

Creditele pentru locuinte reuseau sa mentina un trend pozitiv pana in 2019, cel mai probabil si datorita programului guvernamental Prima Casa, lansat chiar incepand din 2009.

Creditele de consum, insa, inregistrau descresteri in perioada de revenire de dupa criza, perioada cuprinsa intre 2009-2016.

EVOLUTIA RITMULUI DE CRESTERE A CREDITELOR ACORDATE POPULATIEI, IN PERIOADA 2009 – 2019

In perioada 2014-2015, unele grupuri bancare la nivel European refuzau creditara din cauza mentinerii nivelului scazut de profitabilitate din sectorul bancar.

Din 2016 interesul afisat, atat de banci, cat si de populatie, incepe sa creasca vis-à-vis de creditele pentru consum. Pe de-o parte bancile si institutiile de credit devin mai putin exigente in acordarea de credite, gen “credit cu buletinul”. Pe de-alta parte, salariul mediu anual net la nivel national a inregistrat o crestere semnificativa.

Anul acesta, pana la sfarsitul lunii septembrie 2019, atat creditele de consum cat si cele pentru locuinte, au inregistrat o usoara diminuare in ritmul de crestere, cel mai probabil din cauza schimbarii politicilor monetarea impuse de Banca Nationala a Romaniei prin limitarea gradului de indatorare.

 

Alege o reactie:
0COOL0WTF0LOVE0LOL

Leave a comment